ßßß Cookit - przepis na CHLEB DOMOWY Z MĄKI RAZOWEJ

CHLEB DOMOWY Z MĄKI RAZOWEJ

nazwa

Wykonanie

Wielu z nas lubi smaczny, świeży, chrupiący chleb. W takim razie zamiast konserwować się jak mumie egipskie zjadając kolejne konserwanty, ulepszacze itp. lepiej poświęcić czas na pieczenie zdrowego chleba z mąki z pełnego przemiału. Wystarczy na to poświęcić jeden wieczór w tygodniu a korzyści dla zdrowia będą duże. (zobacz film)
Składniki:
2 łyżki drożdży (suchych)
4 szklanki pszennej mąki razowej(czyli mąki z pełnego przemiału)
1 szklanki mąki białej pszennej
1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
3/4 szklanki płatków owsianych
¼ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki łuskanych pestek słonecznika
¼ szklanki łuskanych pestek dyni
ok 4-5 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1. Drożdże wymieszać z ½ szklanki ciepłej wody. Wymieszać razem składniki suche z rozpuszczonymi drożdżmi i wyrabiać całość przez 5 min. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Po wyrośnięciu wyrobić powtórnie podzielić i wyłożyć do wysmarowanych olejem blaszek i następnie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
3. Piec w temperaturze 200 C (375F) 1 godz. 15 min. albo aż chleb będzie lekko brązowy na wierzchu. Spożywać po ostudzeniu.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/chleb-domowy-z-maki-razowej