ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

nazwa

Wykonanie

niedziela, 13 Kwiecień 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Jedne z moich ulubionych
Jajka faszerowane pieczarkami to mój smak dzieciństwa. Pojawiały się zawsze z okazji świąt czy rodzinnego spotkania. Pyszny pieczarkowy farsz z dodatkiem natki pietruszki lub koperku. Delikatnie doprawiony pieprzem i solą.
Składniki:
6 jajek
250 g pieczarek
łyżka masła
4 łyżki majonezu
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo. Ja wkładam je do zimnej wody i gdy zaczyna się gotować nastawiam minutnik na 8 minut. Następnie przelewam jajka zimną wodą i odkładam.
Farsz:
Pieczarki dokładnie oczyszczamy. Trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni podgrzewamy masło. Wrzucamy pieczarki i smażymy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Pieczarki puszczą sok, który musi powoli odparować. Gdy pieczarki zmiękną, a sok odparuje zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Natkę pietruszki (lub koperek) myjemy i drobno siekamy.
Jajka obieramy i kroimy na połówki. Za pomocą małej łyżeczki delikatnie wyciągamy żółtka. Przekładamy żółtka na talerz i dokładnie rozgniatamy widelcem.
Mieszamy żółtka z pieczarkami, majonezem i posiekaną natką. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowany farsz nakładamy na połówki jajek za pomocą łyżeczki lub szprycy. Jajka faszerowane pieczarkami podajemy udekorowane natką. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/swiatecznie/wielkanoc/jajka-faszerowane-pieczarkami