ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki na spodzie brownie z wiśniami

Mini serniczki na spodzie brownie z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Masa czekoladowa:
100 g masła
40 g kakao
100 g brązowego cukru
2 jajka
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
150 - 200 g twarogu sernikowego
1 czubata łyżeczka mąki
3 łyżki białego cukru
1 białko jajka
oraz: 1 słoik (250 ml) konfitury wiśniowej z całymi wiśniami lub wiśni w syropie lub frużeliny wiśniowej
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować. Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury wiśniowej (z wiśniami lub bez), cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
W miseczce wymieszać łyżką twaróg z mąką, cukrem i białkiem jaja. Czekoladową masę wyłożyć do 9 papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny. Masą wypełnić pojemniczki do około 1/2 - 2/3 ich wysokości. Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 wiśnie z konfitury lub syropu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 23 minuty.
Ostudzić na metalowej kratce. Udekorować pozostałymi wiśniami z konfitury i syropem. Można jeść jeszcze ciepłe, można zamrażać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/babeczki_czekoladowo_sernikowe_z_wisniami/przepis.html