ßßß Cookit - przepis na Babka z białym serem

Babka z białym serem

nazwa

Wykonanie

Naszło mnie na coś słodkiego, a że w lodówce został mi mascarpone i zbliżał się koniec daty ważności postanowiłam upiec tą babkę. Przepis dawno za mną chodził, ale jakoś tak czasu nie było. W oryginalnym przepisie używa się białego sera z papierka taki bowiem nadaje wilgotność babce.
Babkę należy wystudzić przed wyciągnięciem w przeciwnym wypadku opadnie :D. Ja uwielbiam gorącą ze śmietaną creme fraiche więc wszystko jedno mi było.
Z innej beczki czas leci i już za niedługo stuknie 3 lata jak zaczęłam prowadzić bloga, postanowiłam więc odmienić jego szatę graficzną na bardziej przejrzystą. I już niedługo będziecie mogli sami zobaczyć co stworzyła dla mnie Karolina :).
Składniki:
6 jajek
200 g cukru pudru
250 g masła
16 g cukru waniliowego
250 g miękkiego twarogu
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g kakao
masło i mąka do formy
Opis wykonania:
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Rozgrzewamy piekarnik do 160 C.
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywna pianę z 1/3 cukru pudru. Masło ucieramy z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami na puszysta masę. Ucieramy dodając po łyżce sera. Następnie dodajemy na przemiennie łyżkę mąki i ubitych białek.
2/3 ciasta wlewamy do formy, resztę ucieramy z kakao. I wykładamy na środek jasnego ciasta.
Pieczemy 45 minut, studzimy, wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2016/04/babka-z-biaym-serem.html