Wykonanie
Nie jest to typowe brownie, ponieważ nie wykorzystałam
czekolady do jego przygotowania, co obniżyło kaloryczność wypieku. Zamiast tego do ciasta dodałam maturalne
kakao oraz
maliny. Dodatkowo obniżyłam zawartość
cukru względem oryginalnego przepisu. W rezultacie otrzymałam ciekawy (lekko kwaśni i gorzki) smak, który przypadł do gustu nawet najbardziej wybrednym odbiorcom.
Jeszcze gorące brownie trafiło na talerz.
Maliny można zastąpić dowolnymi innymi kwaśnymi
owocami. Do
czekoladowego ciasta świetnie pasują
wiście czy
jagody. Oczywiście warto dodać także
orzechy.Składniki:1/3 kostki
masła4 łyżki naturalnego
kakao1/3 szklanki
mąki2
jajka2/3
jogurtu naturalny3 łyżki
brązowego cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
malinMasa serowa:1 kostka
twarogu półtłustego1
jajko3 łyżki
białego cukru1 łyżka
mąki1/3
jogurtu naturalnego1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniamaliny do ozdoby (można pominąć)Przygotowanie:W rondelku rozpuszczam
masło i dodaję
kakao. Wyłączam ogień i dorzucam
mąkę,
jajka,
jogurt,
cukier i proszek. Mieszkam składniki do czasu powstania jednolitej masy. Dodaję
maliny i przekładam na blaszkę.Do rondelka wkładam
twaróg i rozgniatam widelcem. Dodaję
jajko,
cukier,
mąkę,
jogurt i proszek. Mieszam i wykładam na brownie. Ciasto można udekorować
malinami, czego z perspektywy czasu nie polecam, ponieważ wysychają w piekarniku.Piekę w temperaturze 175 stopni przez ok 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 stopni, włączam termoobieg i piekę przez kolejne 10 minut.