Wykonanie
Ania z blogu Kraina rozkoszy podniebienia wczoraj późnym wieczorem swoim przepisem muffinkowym zrobiła mi tak ogromny smak na muffinę
czekoladową, że nie mogłam się doczekać dzisiejszego dnia, aby poczuć smak
czekolady w muffinie. Trochę zmodyfikowałm jej przepis ponieważ do muffin zdecydowanie wolę rozpuszczone i schłodzone
masło niż
oliwę, a zamiast
mleka użyłam
kefiru.
Łezki gorzkiej czekolady zastąpiłam startą
czekoladą. Oto mój przepis :)Składniki suche:-2 szklanki
mąki-1/2 szklanki
brązowego cukru-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-2 płaskie łyżki
kakao DecoMorreno-oraz
czekolada Lind Excellence Dark 70 % cocoa - całą
czekoladę starłam na tarce na grubych oczkach, powstały
czekoladowe wiór ecz ki :)
Składniki mokre:2
jajka100 g
masła rozpuszczonego i schłodzonego400g
kefiru (400 ml mniej więcej )Połączyłam składniki suche z mokrymi. Muffinkowe foremki wypełniłam
ciastem do połowy wysokości. Piekłam w 200 stopniach ok. 25 min. do tzw. "suchego patyczka".Wystudzone muffiny udekorowałam rozpuszczoną w "kąpieli
wodnej" taką samą jak wyżej
czekoladą Lind Excellence Dark 70 % cocoa i orzeszkiem. :)