ßßß
Ania z blogu Kraina rozkoszy podniebienia wczoraj późnym wieczorem swoim przepisem muffinkowym zrobiła mi tak ogromny smak na muffinę czekoladową, że nie mogłam się doczekać dzisiejszego dnia, aby poczuć smak czekolady w muffinie. Trochę zmodyfikowałm jej przepis ponieważ do muffin zdecydowanie wolę rozpuszczone i schłodzone masło niż oliwę, a zamiast mleka użyłam kefiru. Łezki gorzkiej czekolady zastąpiłam startą czekoladą. Oto mój przepis :)Składniki suche:-2 szklanki mąki-1/2 szklanki brązowego cukru-2 łyżeczki proszku do pieczenia-2 płaskie łyżki kakao DecoMorreno-oraz czekolada Lind Excellence Dark 70 % cocoa - całą czekoladę starłam na tarce na grubych oczkach, powstały czekoladowe wiór ecz ki :)
Składniki mokre:2 jajka100 g masła rozpuszczonego i schłodzonego400g kefiru (400 ml mniej więcej )Połączyłam składniki suche z mokrymi. Muffinkowe foremki wypełniłam ciastem do połowy wysokości. Piekłam w 200 stopniach ok. 25 min. do tzw. "suchego patyczka".Wystudzone muffiny udekorowałam rozpuszczoną w "kąpieli wodnej" taką samą jak wyżej czekoladą Lind Excellence Dark 70 % cocoa i orzeszkiem. :)


