Wykonanie
Składniki2 porcje:1 i 1/2 łyżki
oliwy z oliwek1 mała
cebula300 g
mielonego mięsa jagnięcego (cielęcego lub wieprzowego)1 łyżka
keczupu1 łyżka
sosu Worcestershire2/3 szklanki
bulionu wołowego (lub drobiowego)1
cukinia, około 600 - 700 g1 ząbek
czosnku, pokrojony w kosteczkę5 łyżek posiekanej
natki pietruszki1
jajko6 łyżek tartego
parmezanu3 łyżki
bułki tartejsól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzoliwa z oliwek extra virgin do skropieniaPrzygotowanieNa patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy i na małym ogniu zeszklić
cebulę pokrojoną w kosteczkę. Zwiększyć ogień i dodać zmielone
mięso. Smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać
keczup i
sos Worcestershire. Smażyć przez 1 minutę, następnie wlać
bulion i zagotować. Przykryć patelnię i dusić przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i ewentualnie
solą.W czasie gdy dusimy
mięso, przygotować
cukinię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Cukinię umyć, osuszyć, przepołowić wzdłuż na pół i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Piec przez 6 minut, aż
cukinia nieco zmięknie. Nożem wyciąć miąższ ze środka
cukinii, pozostawiając około 1 cm brzeg. Wycięty miąższ posiekać. Na czystą patelnię wlać 1/2 łyżki
oliwy, dodać
czosnek, a jak się zrumieni - posiekany miąższ
cukinii. Smażyć przez około 1 minutę, wymieszać z
mięsem, a następnie połączyć z połową
jajka, 3 łyżkami
parmezanu i 3 łyżkami
natki pietruszki.Powstałym farszem wypełnić wgłębienia w
cukinii. Wymieszać pozostałą połowę
jajka, 3 łyżki
parmezanu, 3 łyżki
bułki tartej i 1 łyżkę
oliwy z oliwek extra virgin, tworząc kruchą posypkę. Rozsypać ją na wierzch
cukinii. Wstawić do piekarnika na 15 - 20 minut, aż kruszonka się zrumieni a
cukinia będzie miękka. Skropić
oliwą z oliwek extra virgin, posypać świeżo zmielonym
pieprzem i resztą
natki pietruszki.