Wykonanie
Przyznam się, że nigdy nie robiłam faszerowanej
cukinii. Będąc w sklepie zakupiłam dwie sztuki
cukinii z myślą, że zrobię leczo, ewentualnie zetrę na placki ziemniaczane. I tak kilka dni
cukinia przeleżała w lodówce aż w końcu przyszła i na nią
pora.
Cukinię postanowiłam nafaszerować
mięsem mielonym z
łopatki wieprzowej z tartym
serem i
czosnkiem. Jak wyszło? Według mnie wyśmienicie ... zresztą oceńcie sami.
Składniki:- 2 niewielkie
cukinie- 0,5 kg
mięsa mielonego z
łopatki wieprzowej- 3 ząbki
czosnku- 1 duża
cebula- 4 łyżki
startego sera żółtego- 2 łyżki
kechupu lub
przecieru pomidorowego- szklanka
bulionu wołowego lub drobiowego- 4-5 łyżek posiekanej
natki pietruszki- 2
jajka (w tym jedno na kruszonkę)- 3 łyżki
bułki tartej-
sól i
pieprz do smaku-
oliwa do smażenia i do skropleniaPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkim ogniu. Dodać
mięso mielone i podsmażyć razem z
cebulą. Dodać
ketchup, wlać
bulion i dusić do momentu całkowitego odparowania
wody.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Rozcięciem do góry wyłożyć na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie usunąć łyżką z
cukinii miąższ. Na patelni rozgrzać
oliwę, przyrumienić pokrojony drobno
czosnek, dodać pokrojony na mniejsze części miąższ z
cukinii. Smażyć około 1 minuty. Przełożyć do wcześniej przygotowanego
mięsa, wymieszać, 2/3
startego sera, wbić 1
jajko,
natkę pietruszki, w razie konieczności doprawić, wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać
cukinie. Przygotować chrupiącą kruszonkę:
jajko wymieszać z pozostałym
serem i
bułką tartą. Przygotowaną kruszonką posypać wierzch
cukinii. Włożyć do piekarnika na około 15-20 minut. Przed podaniem skropić
oliwą z oliwek.