ßßß Cookit - przepis na Zupa z zielonych szparagów i cukinii

Zupa z zielonych szparagów i cukinii

nazwa

Wykonanie

Pyszna zielona, wiosenna zupa. Podałam ją z chipsami z cukinii - można je upiec w piekarniku - cienkie plasterki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 100 stopniach przez 40 minut. Odwracamy i pieczemy jeszcze ok 20 - 30 min. Można plasterki cukinii wrzucić na patelnię grillową - też będzie ładnie i smacznie. Polecam!
składniki ( 4 porcje)
500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte
1 średnia białe cebule, obrane i posiekane
1 cukinia ze skórką
2 ząbki czosnku
1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego rosołu)
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
parmezan do podania
przygotowanie
Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać. Zielonych szparagów nie obieramy. Odciąć główki odłożyć na bok, łodygi szparagów pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić w kostkę.
W dużym, głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, cukinię, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów czosnek i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić, solą i pieprzem. Umieścić z powrotem zupę na gazie, dodać główki szparagów, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż główki lekko zmiękną. Podawać posypane parmezanem z dodatkiem cukiniowych chipsów. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/05/zupa-z-zielonych-szparagow-i-cukinii.html