Wykonanie
Bardzo lubię przepisy Jamiego Olivera. Dania na ogół nie są skomplikowane, ale zastosowane dodatki sprawiają, że są smaczne i wyróżniają się na tle podobnych dań. W tej zupie dodatek
jajka w koszulce - to jest właśnie to! Prosta zupa szparagowa, jedwabiście gładka i całkiem pożywna.
Jajko w koszulce położone na grzance, wylewające się
żółtko - to bardzo smakowite połączenie!Oryginalny przepis tutaj
składniki ( 4 porcje)500 g
zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte
oliwa z oliwek2 średnie białe
cebule, obrane i posiekane2
łodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien, pokrojone na mniejsze kawałki1
por, biała część , pokrojony w plastry1000 ml
bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam rosołu z
kurczaka)
sól morskaświeżo zmielony
czarny pieprz4 małe
jajka4 kromki ciabattykawałek
masłaoliwa z oliwek do podaniaprzygotowaniePrzygotować
szparagi. Umyć
szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać.
Zielonych szparagów nie obieramy. Pokroić łodygi
szparagów na mniejsze kawałki, zostawiając całe główki. Główki odłożyć na bok.W dużym, głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać
oliwę. Dodać
cebulę,
por i
seler, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi
szparagów i
bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie
pure. Doprawić, próbując,
solą i
pieprzem. Umieścić z powrotem zupę na gazie, dodać główki
szparagów, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż główki lekko zmiękną. Kromki ciabatty opiec w tosterze. Podajemy z samymi grzankami lub z
jajkiem w koszulce na grzance.Jeżeli podajemy zupę z
jajkiem, należy tuż przed podaniem, zagotować osoloną
wodę, w szerokim rondlu (8 do 10 cm
wody) . Zmniejszyć ogień, by
woda nie gotowała się zbyt intensywnie. Dodać
ocet, wymieszać.
Jajka wbijać do małej, płytkiej miseczki uważając, by
żółtko się nie rozlało. Zamieszać
wodę, by powstał mały wir. Po kolei wlewać
jajka do wrzątku, w środek
wiru. Gotować przez 3 minuty, jeśli chcemy, by
żółtko było słabo ścięte lub dłużej, jeśli
żółtko ma być bardziej ścięte. Wyjąć
jajka z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej, ułożyć na talerzu ,dodać do nich nieco
masła. Nalać zupę do talerzy, w każdym umieścić grzankę, a na niej
jajko. Lekko naciąć, aby
żółtko mogło wypłynąć.Skropić
oliwą z oliwek. Smacznego!