Wykonanie
Jak napisał Gordon
Ramsay w swojej książce „Szef kuchni na każdą
porę roku” jest to zupa, od której powinna zacząć osoba ucząca się gotować. Zgadzam się z nim 100%, zupa jest bardzo łatwa w wykonaniu, składa się ze składników,które każdy ma w mieszkaniu. Cytując Gordona, można ją przemienić jednak w bardzo wyszukane danie dodając na koniec kilka podgotowanych
ostryg lub kilku ubitej
śmietany i
kawioru z jesiotra. Ja dodałam zwyczajny, podsmażony
boczek:)Składniki:250 g
pora (tylko białe i jasnozielone części) pokrojonego w kostkę1 mała
cebula,posiekana1 łyżka
oliwy z oliwek15 g
masła50 ml
wytrawnego białego wina3-4 średnie
ziemniaki (300 g),obrane i pokrojone w kostkębukiet świeżych
ziół ( kilka gałązek
pietruszki,gałązka
tymianku,mały
liść laurowy i gałązka z liśćmi
selera naciowego)750 ml
bulionu z kurczaka (lub warzywnego)100 ml chudej
śmietanysól morska,świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Włóż do dużego rondla
pora,
cebulę,
masło i
oliwę z oliwek. Podgrzewaj, a gdy zaczną skwierczeć, przykryj i duś na niedużym ogniu 5 min.Wlej
wino i gotuj bez przykrycia,aż wyparuje. Dodaj
ziemniaki i
zioła, zalej całość
bulionem i zagotuj.Dopraw
solą i
pieprzem, następnie gotuj na niedużym ogniu przez 15 min,aż
ziemniaki będą miękkie.Wyłów
zioła i zmiksuj blenderem na gładką zupę-krem.Wmieszaj
śmietanę i dopraw do smaku.Smacznego!
Share the post "Prosta zupa z
ziemniaków i
pora Gordona Ramsaya"