Wykonanie
Składniki2 porcje1/2
cebuli2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek extra virgine14
krewetek200 g filetu z
halibuta (
dorsza,
łososia lub
soli)3
małże Św. Jakuba (lub hiszpańskie)
sól i świeżo zmielony
pieprz1/2 szklanki
białego wina1/3
limonki1/3 - 1/4 szklanki
śmietanki kremowej 30%1 łyżeczka
musztardy2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki gęstego
przecieru pomidorowego1/2 dużego arkusza
ciasta fillo3 - 4 łyżki roztopionego
masłaPrzygotowanie
Cebulę i
czosnek posiekać w drobną kosteczkę. Rozgrzać
oliwę z oliwek na patelni, dodać
cebulę i
czosnek. Zeszklić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 7 minut.
Krewetki obrać z pancerzy, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć. Filet z
halibuta oczyścić z ości, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Małże Św. Jakuba przekroić na połówki.Na patelnię z
cebulą i
czosnkiem włożyć
krewetki,
rybę i
małże. Zwiększyć ogień do średniego i smażyć przez 30 sekund. Doprawić
solą i
pieprzem, wlać
białe wino, zagotować. Gotować przez około 2 - 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.Dodać sok i skórkę z 1/3
limonki,
śmietankę kremową i
musztardę. Wymieszać i gotować bez przykrycia przez około 2 - 3 minuty. Na koniec dodać
natkę pietruszki.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zawartość patelni rozłożyć do dwóch foremek (ramekinów) żaroodpornych. Polać
przecierem pomidorowym doprawionym
solą i
pieprzem.
Ciasto fillo podzielić na 2 płaty, każdy przekroić w poprzek na 3 paski, zwinąć je w harmonijkę. Położyć na wierzchu zapiekanek, posmarować roztopionym
masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12 - 15 minut, do czasu aż ciasto będzie ładnie zrumienione, a nadzienie zabulgocze.