Wykonanie
Składniki5 - 6 porcji400 g
filetów białej ryby bez ości i skóry (najlepiej
dorsza)300 g filetów z
łososia bez ości i skóry300 ml
mleka1
liść laurowy4 ziarenka
pieprzu1 mała
cebula, pokrojona w cienkie plasterki40 g
masła + do posmarowania formy40 g
mąki2 łyżki posiekanej
natki pietruszki150 ml
śmietanki kremówki2
jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na kawałki400 g
ciasta francuskiego1
jajko, roztrzepane
sól i
pieprzDodatki, np.:
sałata z
pomidorami i
winegretemwarzywa z wodyPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę żaroodporną o pojemności 1,2 litra wysmarować
masłem.Na patelnię włożyć umytą
rybę i wlać
mleko. Dodać
liść laurowy, ziarna
pieprzu, plasterki
cebuli. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 10 - 12 minut.Zdjąć z ognia i zlać
mleko do naczynia z miarką (
pieprz i
liście laurowe usunąć). W razie potrzeby dodać więcej
mleka, aby otrzymać 300 ml płynu. Podzielić
filety ryby na większe kawałki, usuwając ości.
Sos beszamelowy: Na małym ogniu w rondelku roztopić
masło, dodać
mąkę i ciągle mieszając gotować przez około 2 -3 minuty. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać 300 ml
mleka, dokładnie mieszając. Postawić rondelek z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Gotować przez kolejne 2 - 3 minuty, aż sos będzie gładki. Dodać
natkę,
śmietankę kremówkę, doprawić
solą i
pieprzem.
Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego, następnie dodać ugotowane
jajka, doprawić
solą i
pieprzem. Dodać
sos beszamelowy i bardzo delikatnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozwałkować na placek około 3 mm grubości, o wymiarach większych niż forma żaroodporna. Rozwałkowane ciasto przyciąć na brzegu, otrzymując pasek szeroki na około 1 cm. Posmarować brzegi formy
wodą i przykleić odcięty pasek ciasta. Następnie zwilżyć przyklejony pasek ciasta
wodą i dokleić do niego "przykrywę" z reszty ciasta. Docisnąć brzegi ciasta, dobrze je sklejając. Wierzch i boki ciasta posmarować roztrzepanym
jajkiem. Przebić ciasto nożem w 3 - 4 miejscach (zapobiegnie to nawilgoceniu ciasta od
spodu).Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 - 25 minut. Jeśli pod koniec pieczenia środek zapiekanki bardzo będzie się rumienił, należy rzykryć ją kawałkiem folii aluminiowej.