Klasyczny sos beszamelowy ma nieskończenie wiele zastosowań. Dodając do niego ulubione przyprawy, możecie też mieć niepowtarzalne wariacje na temat ;-)Zdradzę wam pewien sekret. Zacznijcie przygotowywanie sosu beszamelowego od ugotowania wywaru z mleka i cebuli naszpikowanej goździkami ;-)Wywar:1/2 litra mleka1 cebula (obrana)1 liśćlaurowy5 goździkówCebulę naszpikujcie goździkami i gotujcie przez 10 min w mleku z liściem laurowym.dodatkowo:60g masła50g mąkigałka muszkatołowąsólpieprznatka pietruszkipęczek szparagówW garnku z grubym dnem roztapiamy masło, następnie dosypujemy mąką i cały czas mieszając smażymy ok 2 minut.Następnie dolewamy mleko(wywar) partiami, pamiętając aby przed dodaniem kolejnej porcji mleka poprzednia była dokładnie wchłonięta. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Dodajemy sólpieprz i gałkę muszkatołową. Gotujemy ok 15 min na małym ogniu nie zapominając o mieszaniu. Pod sam koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gdyby sos wydawał się wam za gęsty dodajemy mleko ( partiami).Szparagi obieramy odcinamy twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła przez ok 10 min. Odcedzamy, polewamy zimną wodą. Podajemy polane gorącym sosem . Smacznego !