Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cukier puder 1 szklanek
mąka 5 łyżek stołowych
migdały - mielone 200 gramów
białka 4 sztuk
masło 100 gramów
mleko 1 szklanek
cukier puder 5 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
laska wanilii 1 sztuk
mąka kukurydziana 1 łyżek deserowych
rabarbar 500 gramów
truskawki 500 gramów
masło 400 gramów
cukier puder 10 łyżek stołowych
truskawki 250 gramówWykonanie:Ciasto:
mąkę wymieszać ze szklanką
cukru pudru,
migdałami,
białkami oraz stopionym, ostudzonym 100g
masła i odstawić na 60 minut.Na blaszkę wyłożoną pergaminem wylewać małe porcje ciasta, tak by placuszki się nie stykały. Piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.Krem: zagotować
mleko z miąższem
wanilii. Wymieszać
żółtka z 5 łyżkami
cukru pudru oraz
mąką kukurydzianą, dolać gorące
mleko, mieszając, gotować 5 minut, ostudzić.Smażone
owoce: oczyszczony
rabarbar pokroić na kawałki. Gotować 20 minut, mieszając, z 200g
masła i 5 łyżkami
cukru pudruTo samo powtórzyć z 500g
truskawek.Podawać ułożone kolejno:
ciastko, krem, smażone
owoce,
ciastko. 250g
truskawek oczyścić i pokroić na plasterki oraz udekorować nimi wieżyczki i polać smażonym
rabarbarem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: