ßßß
Składniki:ok 600-700 g rabarbaru1 laska wanilii50 g cukru drobnegosok z 1/2 cytrynyNa ciasto:225 g mąki pszennej25 g mielonych migdałów2 łyżki cukru pudru140 g zimnego masła1 żółtkoNa krem patisserie:250 ml pełnego mleka4 żółtka2 łyżki cukru drobnego1 łyżka mąki kukurydzianej1 łyżka mąki pszennej100 ml śmietany kremówkiWykonanie:Rabarbar umyć i pokroić na ok 10,5 cm kawałki (mają być nieco węższe niż foremka). Do garnka wsypać cukier, laskę wanilii (rozciąć i wyjąć z niej ziarenka, ziarenka odłożyć), sok z cytryny i ok 300 ml wody. Podgrzać tak, aby rozpuścił się cukier. Włożyć pokrojony rabarbar i gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić rabarbar w syropie do całkowitego wystudzenia (minimum 1 godzina można na całą noc). W ten sposób rabarbar się ugotuje, ale nie rozpadnie.Przygotować ciasto. Mąkę, migdały, cukier i pokrojone w kostkę masło posiekać (można użyć robota). Kiedy powstaną grudki dodać żółtko i nadal siekając (lub podczas pracy robota) dolać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.Przygotować krem. Podgrzać mleko z odłożonymi ziarnami wanilii. W misce ubić żółtka z mąkami i cukrem, aż powstanie jasna masa. Nie przerywają ubijania powoli wlewać gorące mleko (mleko ma się prawie zagotować). Do czystego garnka przelać masę (można to zrobić prze sitko). Postawić na średnim ogniu i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Przelać do czystej miski i nakryć folią przezroczystą tak, aby nie powstał kożuch. Odstawić do wystudzenia na minimum 1 godzinę (maksymalnie 2 dni).Wyjąć ciasto z lodówki i ogrzać. Rozwałkować na grubość ok 1 - 2 mm i wymiary nieco większe od foremki (12x 35 cm, moja było trochę mniejsza, ale zostało mi trochę ciasta i kremu). Rozłożyć ciasto w foremce tak, tak, aby pokrywało dno i boki. Odciąć wystające fragmenty ciasta i nakłuć dno widelcem. Schłodzić przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyjąc schłodzone ciasto i wyłożyć folią. Wysypać groch / fasolę lub w inny sposób obciążyć ciasto. Piec przez 20 minut. Wyjąć ciasto i zdjąć folię z fasolą. Wstawić ciasto ponownie do piekarnika i piec do zrumienienia przez około 8 minut. Wystudzić spódWyjąc rabarbar z syropu. Syrop wstawić na gaz i odparowywać, aż powstanie gęsty, klejący syrop.Skończyć krem. Ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z wystudzonym kremem. Przełożyć na zimny spód. Udekorować rabarbarem. Wierzch posmarować gęstym syropem. Schłodzić przez około 30 minut.