ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa babka migdałowa

Drożdżowa babka migdałowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna, bardzo puszysta i wilgotna. Z chrupiącą skórką uzyskaną dzięki dodatkowi migdałów. Idealna nie tylko na wielkanocny stół.
Sk ładniki:
· 300 g mąki pszennej
· 40 g świeżych drożdży
· 5 żółtek
· 3/4 szklanki drobnego cukru
· 100 g masła
· łyżeczka pasty waniliowej
· 1/2 szklanki śmietanki 36%
· 1/4 szklanki mleka
· 100 g zmielonych migdałów
· cytryna
· cukier puder na lukier
masło i mąka do przygotowania formy
Zaczyn- drożdże kruszymy i zasypujemy łyżką cukru. Kiedy przyjmą płynną postać, dodajemy łyżkę mąki i ciepłe mleko. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
Mąkę przesiewamy, ok. 2/3 mąki przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy ze zmielonymi migdałami i skórką otartą z 1 cytryny. Pozostałą 1/3 mąki zaparzamy zagotowaną śmietanką. Zaparzone ciasto dodajemy do pozostałej mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i pastą waniliową na puszystą masę, dodajemy do mąki. Masło topimy, letnie dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy zaczyn. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto - idealnie sprawdzi się mikser z końcówkami- hakami. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość.
Foremkę na babkę z kominem dokładnie smarujemy roztopionym masłem (za pomocą pędzelka) i obsypujemy mąką. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto- powinno zająć ok. 1/3 wysokości formy. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 30-50 minut, aż ciasto ponownie wyrośnie- musi podwoić swoją objętość. Wyrośniętą babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem,jeśli po wyciągnięciu z ciasta będzie wilgotny babkę należy pozostawić w piekarniku na parę minut, jeśli jest suchy, ciasto wyciągamy z pieca. Po ok. 10 minutach babkę wyciągamy z foremki. Dekorujemy cytrynowym lukrem (sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze) oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/drozdzowa-babka-migdaowa.html