Wykonanie
SkładnikiSpód:175 g
masła50 g
żółtek (2-3 sztuki)1 łyżeczka
miodu60 g
cukru pudrumała szczypta
soli1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1/2
laski waniliiskórka z 1/2
pomarańczy i skórka z 1/2
cytryny250 g
mąki pszennejKrem:375 g
mleka 3,2%125 g
śmietany kremówki 30%175 g
cukru125 g
żółtek (około 6 sztuk)35 g
mąki pszennej1
laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowejoraz:
truskawki, około 250 gopcjonalnie:
miętaPrzygotowanieSpód:Do misy miksera włożyć pokrojone na kawałki
masło oraz resztę składników oprócz
mąki. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać
mąkę i zmiksować do połączenia się składników, połączyć w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Formę na tartę o średnicy około 24 - 28 cm * posmarować
masłem. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 4 mm podsypując stolnicę
mąką na placek o średnicy formy. Wyłożyć nim spód formy. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek o długości odpowiadającej średnicy formy. Ułożyć go przy brzegu formy, docisnąć palcami do formy oraz przykleić do ciasta na spodzie. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę z
ciastem i piec przez 18 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Nadzienie nakładać na całkowicie ostudzony spód, najlepiej nie wyjmować go z formy aby się nie pokruszył.Krem:W garnku umieścić
mleko i
śmietankę. Podgrzewać na średnim ogniu prawie do zagotowania (nie zagotowywać, mieszanka ma być bardzo ciepła - gorąca, ale nie wrząca, gdy na powierzchni zacznie tworzyć się cienka błonka - to znak, że temp. jest odpowiednia).W czystej misce wymieszać
żółtka z
cukrem, następnie dodać
mąkę i znów wymieszać. Na koniec wymieszać z ziarenkami wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż
laski wanilii.Do miski z
żółtkami wlewać stopniowo gorące
mleko ze
śmietanką mieszając trzepaczką lub rózgą, ewentualnie miksując na małych obrotach miksera. Masę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając do czasu aż krem zgęstnieje i zacznie się gotować (proces ten trwa około 15 minut). Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze masę przez około 30 sekund na małym ogniu.Gotowy gęsty krem przelać do miski i szybko ostudzić (np. wstawić do garnka z zimną
wodą z dodatkiem
lodu, co chwilę zamieszać aby nie zrobił się kożuch na powierzchni). Po ostudzeniu najlepiej wstawić krem do lodówki.Wykonanie:Gotowy kruchy spód oraz krem dokładnie ostudzić, krem można schłodzić w lodówce.
Spodu najlepiej nie wyjmować z formy aby się nie pokruszył. Krem wyłożyć na spód około 1 cm warstwą (nie za grubo, bo
tarta będzie się rozpadała, powinno więc zostać trochę kremu). Ułożyć pokrojone
truskawki. Można udekorować
miętą.* do mniejszej tortownicy 24 cm wykorzystamy około 2/3 ilości ciasta (z reszty można zrobić kruche babeczki). Do dużej formy wykorzystamy całe ciasto.