Wykonanie
Składnikiok. 20 - 30 sztukCiasto:175 g
masła, zimnego50 g
żółtek (2-3 sztuki)1 łyżeczka
miodu60 g
cukru pudrumała szczypta
soli1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1/2
laski waniliiskórka z 1/2
pomarańczy i skórka z 1/2
cytryny250 g
mąki pszennejKrem:375 g
mleka 3,2%125 g
śmietany kremówki 30%175 g
cukru125 g
żółtek (około 6 sztuk)35 g
mąki pszennej1
laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej
Owoce:
maliny,
borówki,
truskawki,
czereśnie,
mięta i
cukier puderPrzygotowanieCiasto:Do misy miksera włożyć pokrojone na kawałki
masło oraz resztę składników oprócz
mąki. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać
mąkę i zmiksować do połączenia się składników, połączyć w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Metalowe karbowane foremki lub foremki do mini tart posmarować miękkim
masłem. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Schłodzone ciasto rozwałkować na 4 mm placek na stolnicy posypanej
mąką. Wykrawać krążki z ciasta i wylepiać nim foremki, spód podziurkować widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 14 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, po przestudzeniu wyjąć kruche babeczki z foremek i całkowicie je ostudzić .Krem:W garnku umieścić
mleko i
śmietankę. Podgrzewać na średnim ogniu prawie do zagotowania (nie zagotowywać, mieszanka ma być bardzo ciepła - gorąca, ale nie wrząca, gdy na powierzchni zacznie tworzyć się cienka błonka - to znak, że temp. jest odpowiednia).W czystej misce wymieszać
żółtka z
cukrem, następnie dodać
mąkę i znów wymieszać. Na koniec wymieszać z ziarenkami wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż
laski wanilii.Do miski z
żółtkami wlewać stopniowo gorące
mleko ze
śmietanką mieszając trzepaczką lub rózgą, ewentualnie miksując na małych obrotach miksera. Masę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając do czasu aż masa zgęstnieje i zacznie się gotować (proces ten trwa około 15 minut). Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze masę przez około 30 sekund na małym ogniu.Gotowy gęsty krem przelać do miski i szybko ostudzić (np. wstawić do garnka z zimną
wodą z dodatkiem
lodu, co chwilę zamieszać aby nie zrobił się kożuch na powierzchni). Po ostudzeniu najlepiej wstawić krem do lodówki.Całkowicie ostudzone babeczki wypełniać ostudzonym kremem. Ułożyć
owoce, udekorować
miętą a przed podaniem posypać
cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.