Wykonanie
Genialne w swej prostocie tartaletki z kremem
waniliowym i
owocami lata. Ich różnoroność dodaje tym małym deserkom uroku. Trochę się trzeba napracować przy spodach, ale efekt na pewno zachwyci rodzinę i gości.Przepis na ciasto, jak i na krem pochodzi z książki Michela Roux "Ciasta pikantne i słodkie", wyd. Bellona, Warszawa 2009.Składniki na 12 tartaletek:Ciasto:130 g
mąki tortowej50 g
masła pokrojonego w kostkę, nieco rozmiękczonego50 g
cukru pudru, przesianego przez sitkoszczypta
soli1
jajko, w temp. pokojowejUsypać na stolnicy górkę z
mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić do niego
masło, wsypać
cukier puder i
sól, wymieszać palcami. Stopniowo zagarniać
mąkę do środka i dalej mieszać palcami, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Znowu zrobić wgłębienie i wbić w nie
jajko. Wyrabiać, aż będzie zwarte. Gdy składniki dobrze się połączą, ugniatać dłonią do gładkości (można również wyrobić ciasto przy użyciu malaksera). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, nie trzeba wtedy podsypywać
mąką). Za pomocą wykrawaczki wyciąć w cieście krążki. W zależności od głębokości foremek średnica krążków powinna być większa od ich średnicy. Włożyć po krążku do każdnej foremki i ugnieść kciukami, wypychając delikatnie do gówy, by powstał lekko uniesiony brzeg. Wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.Nagrzać piekarnik do 190°C.Nakłuć ciasto widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć
fasolą (można także położyć na cieście identyczną foremkę, żeby dociążyć ciasto) i wstawić do piekarnika na 10 minut. Usunąć
fasolę i papier (albo dodatkowe foremki), wstawić ciasto z powrotem do piekarnika na 5 minut. Odstawić w foremkach na kolejne 5 minut, po czym wyjąć tartaletki na talerz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.3
żółtka60 g
cukru pudru20 g
mąki250 ml
mlekapół strąka
wanilii, przeciętego wzdłużDodatkowo:świeże
owoce:
truskawki,
maliny,
borówki amerykańskie,
czereśnie,
pomarańcze (lub inne)
mięta lub
melisa, do dekoracjiW misce ubić
żółtka i 1/3
cukru na lekką, puszystą masę. Połączyć z
mąką.Podgrzać w rondlu
mleko wraz z pozostałym
cukrem i strąkiem
wanilii. Gdy zacznie wrzeć, zalać nim masę jajeczną, stale mieszając. Przelać z powrotem do rondla. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, nadal stale mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, a następnie przełożyć do miski. Przykryć folią, by zapobiec utworzeniu się skorupy. Pozostawić do wystygnięcia.Przed użyciem usunąć strąk
wanilii i za pomocą szprycy lub łyżeczki napełnić kremem kruche
spody. Poukładać
owoce i udekorować listkami
mięty lub
melisy.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: