ßßß Cookit - przepis na Krem waniliowy:

Krem waniliowy:

nazwa

Wykonanie

Genialne w swej prostocie tartaletki z kremem waniliowym i owocami lata. Ich różnoroność dodaje tym małym deserkom uroku. Trochę się trzeba napracować przy spodach, ale efekt na pewno zachwyci rodzinę i gości.
Przepis na ciasto, jak i na krem pochodzi z książki Michela Roux "Ciasta pikantne i słodkie", wyd. Bellona, Warszawa 2009.
Składniki na 12 tartaletek:
Ciasto:
130 g mąki tortowej
50 g masła pokrojonego w kostkę, nieco rozmiękczonego
50 g cukru pudru, przesianego przez sitko
szczypta soli
1 jajko, w temp. pokojowej
Usypać na stolnicy górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić do niego masło, wsypać cukier puder i sól, wymieszać palcami. Stopniowo zagarniać mąkę do środka i dalej mieszać palcami, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Znowu zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko. Wyrabiać, aż będzie zwarte. Gdy składniki dobrze się połączą, ugniatać dłonią do gładkości (można również wyrobić ciasto przy użyciu malaksera). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, nie trzeba wtedy podsypywać mąką). Za pomocą wykrawaczki wyciąć w cieście krążki. W zależności od głębokości foremek średnica krążków powinna być większa od ich średnicy. Włożyć po krążku do każdnej foremki i ugnieść kciukami, wypychając delikatnie do gówy, by powstał lekko uniesiony brzeg. Wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.
Nagrzać piekarnik do 190°C.
Nakłuć ciasto widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą (można także położyć na cieście identyczną foremkę, żeby dociążyć ciasto) i wstawić do piekarnika na 10 minut. Usunąć fasolę i papier (albo dodatkowe foremki), wstawić ciasto z powrotem do piekarnika na 5 minut. Odstawić w foremkach na kolejne 5 minut, po czym wyjąć tartaletki na talerz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
3 żółtka
60 g cukru pudru
20 g mąki
250 ml mleka
pół strąka wanilii, przeciętego wzdłuż
Dodatkowo:
świeże owoce: truskawki, maliny, borówki amerykańskie, czereśnie, pomarańcze (lub inne)
mięta lub melisa, do dekoracji
W misce ubić żółtka i 1/3 cukru na lekką, puszystą masę. Połączyć z mąką.
Podgrzać w rondlu mleko wraz z pozostałym cukrem i strąkiem wanilii. Gdy zacznie wrzeć, zalać nim masę jajeczną, stale mieszając. Przelać z powrotem do rondla. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, nadal stale mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, a następnie przełożyć do miski. Przykryć folią, by zapobiec utworzeniu się skorupy. Pozostawić do wystygnięcia.
Przed użyciem usunąć strąk wanilii i za pomocą szprycy lub łyżeczki napełnić kremem kruche spody. Poukładać owoce i udekorować listkami mięty lub melisy.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/06/tartaletki-z-kremem-waniliowym-i-owocami.html