Wykonanie
Smakowite ciasto na kruchym spodzie z
budyniem i
malinami to wspaniały deser dla naszych milusińskich. Lekko kwaskowaty smak
malin doskonale komponuje się z słodkim
budyniem .Zapraszam do wypróbowania przepisu .
składniki na formę do tartyciasto2 szklanki
mąki1
jajko1/2 kostki
masła ( 125 g )3/4 szklanki
cukrunadzienie1 torebka budyniu
waniliowego bez
cukru1/2 litra
mleka3 łyżki
cukru50 g
masła2
żółtka1 łyżka
cukru pudru500 g
malinprzepisciasto
Mąkę,
masło,
cukier i
jajko mieszamy za pomocą miksera a następnie ciasto wyrabiamy ręcznie na stolnicy. Ciasto odstawiamy na 30 minut do schłodzenia.Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolnicy na okrągły placek wielkości formy w której będziemy piekli ciasto .Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tartę, dokładnie wyrównujemy i nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C.W czasie kiedy ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie.nadzienie
Żółtka miksujemy z
cukrem pudrem .
Budyń w proszku mieszamy z niewielką ilością
mleka , resztę
mleka zagotowujemy z
masłem i
cukrem , dodajemy rozpuszczony
budyń stale mieszając. Zmiksowane
żółtka wlewamy stopniowo do budyniu chwilkę gotujemy cały czas mieszając a następnie masę odstawiamy z ognia.Na upieczone ciasto wykładamy masę budyniową dokładnie rozprowadzając a na wierchu układamy
maliny . Ciasto schładzamy.