Wykonanie
Na ciastosok z 1/2
cytrynysok z 1/2
pomarańczy2
jabłka ok 300 g - nie obierać,usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach400 g
mąki pszennej samorosnącej*200 g
cukru pudru250 g
masła, jeżeli płynne jak u mnie wystarczy 200 g4
jajka po 65 g każde - oddzielić
żółtka od
białektortownica śr. 26cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem i obsypać zmielonymi
otrębami lub
bułką tartąStarte
jabłka połączyć z
sokiem z cytryny i
pomarańczy.
Masło utrzeć, dodając kolejno, małymi porcjami
cukier puder i
żółtka.
Następnie domieszać
jabłka.
Na górę przesiać
mąką i starannie wymieszać. Ubić
białka na sztywno i połączyć z masą.
Możecie użyć miksera ustawiając obroty na najniższe i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do tortownicy.
Piec ok. 1 godz. w 180°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu,
ostrym nożem odkroić ciasto od obręczy tortownicy. Otworzyć i ostrożnie zdjąć obręcz. Po wystudzeniu, przeciąć wzdłuż na 2 blaty.Na krem
jabłkowy5
jabłek ok 700 g - obrać, usunąć gniazda nasienne6
żółtek400 ml
mleka (u mnie 0% tłuszczu )150 g
cukru15 g
żelatynyJabłka pokroić, zasypać połową
cukru, zalać 100 ml
wody i rozgotować. Zmiksować.
Żółtka utrzeć z pozostałym
cukrem. Naczynie z
żółtkami wstawić do garnka z wrzątkiem i wlewać do
żółtek gorące
mleko, stale ubijając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić, domieszać masę
jabłkową oraz namoczoną i podgrzaną w 4 łyżkach
wody,
żelatynę. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.PrzekładamyJeden blat ułożyć na spodzie od tortownicy, założyć obręcz. Rozprowadzić krem, docisnąć drugim blatem, wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.Do ozdobymałe
bezy przygotowane według tego przepisu - KLIK600 g świeżych
owoców -
truskawki,
jagody,
czereśnie,
maliny300 g
śmietanki kremówki100 g
cukru pudru250 g
serka mascarponekilka cząstek
czekoladysrebrne kulki
cukroweŚmietankę ubić z
cukrem, domieszać
mascarpone. Rozprowadzić na całym torcie. Ozdobić.Moja propozycjaNa krawędzi ułożyć małe
bezy,
w środku
jagody,
maliny, oraz przekrojone
czereśnie bez pestek. Ozdobić cukrowymi kulkami.Bok przybrać
czereśniami, dociskając delikatnie do kremu. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Przed podaniem
truskawki zamoczyć w rozpuszczonej
czekoladzie i ułożyć na górze.
Słodkiego objadania życzy!Violaautorka przepisu
*
Pszenna mąka samorosnąca (self-raising
flour)- jest to zwykła
mąka pszenna z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g
mąki, 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej.