Wykonanie
Kwaskowy
rabarbar w towarzystwie słodkiego sosu angielskiego i chrupiących,
migdałowych płatków.Do deseru użyjcie taką odmianę
rabarbaru, która w przekroju ma czerwone, a nie zielonkawe łodygi - będzie ładniej i apetyczniej prezentować się.
Migdałowo-
cukrowe, chrupiące
płatki są dodatkiem, który wspaniale smakuje, ale możecie go pominąć i posypać
rabarbar prażonymi na suchej patelni
płatkami migdałów. A jeżeli zdecydujecie się je upiec - można zrobić to dzień wcześniej, wówczas jednak przechowajcie kruche
płatki w lodówce. W cieple miękną i
tracą swoją kruchość i chrupkość.Polecamy też więcej przepisów na: DeseryNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
rabarbar,
migdałySkładniki na kruche
płatki migdałowe:37 g zmielonych
migdałów1 łyżka
płatków migdałów37g
masła20 g
mąki50 ml soku z
pomarańczy125 g
cukru pudruSkładniki na sos angielski:250 ml
mleka2,5
żółtka125 g
cukru1/2
laski waniliiDodatkowo:kilka cienkich łodyg
rabarbarucukier do smaku
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:
Płatki migdałowe: składniki wymieszać w misce i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim narysować
okręgi o średnicy około 10 cm. Każdy okrąg wypełnić cienką warstwą ciasta (uwaga: jest gęste). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec chwilę, na złoto - do skarmelizowania
cukru znajdującego się w
masie. Po upieczeniu przestudzić, kiedy są jeszcze ciepłe i miękkie nakładać każdy płatek na wałek do ciasta - w ten sposób stygnąc i tężejąc uformuje się w kształt widoczny na zdjęciach.Sos:
wanilię przekroić wzdłuż. Zagotować
mleko z
wanilią,
żółtka utrzeć w misce z
cukrem na gładką masę i zalać wrzącym
mlekiem. Postawić na ogniu i mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić.
Rabarbar cienko obrać i pokroić na kawałki o długości 10-15 cm. Krótko obgotować w wodzie z dodatkiem
cukru (ilość można dostosować do tego, jak intensywnie kwaskowy smak ma nasz
rabarbar).Na talerz wylać sos angielski, ułożyć łodygi
rabarbaru i słodki płatek
migdałowy. Posypać
cukrem pudrem,Składnik główny:
rabarbar,Składnik główny:
migdały,Składnik główny:
wanilia,Rodzaj dania:Deser,