Wykonanie
Dziś na słodko :) tym razem podam przepis na tartaletki z kremem pâtissière i
truskawkami.
Powiem szczerze, że dopiero teraz dowiedziałam się, że nazywają się tartaletki. Zawsze jak byłam w cukierniach, kawiarniach lub nawet piekarni, bo tam też można często spotkać zawsze było opisane jako babeczki z
owocami. Tylko tak się zastanawiam
czemu, bo przecież babeczka zdecydowanie inaczej wygląda...
Składniki :ciasto280 g
mąki krupczatki50 g
cukru pudru200 g zimnego
masła2
żółtkakrem pâtissière :600 ml
mleka6
żółtek100 g
cukru40 g
maki pszennej40 g
skrobi ziemniaczanej1 średnia
laska waniliiok. 300 g
truskawekdo wysmarowania foremek ok. 1 łyżki
masładodatkowo :11 foremek do tartaletek o średnicy 9 cm u góry i 6 , 5 cm średnica dnaWykonanie :
mąkę,
cukier,
masło i
żółtka szybko zagnieść, można za pomocą miksera, a następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 min. roztopić trochę
masła i za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie foremki wysmarowane foremki wylepić dokładnie
ciastem. Grubość ciasta w foremkach wyjdzie dość gruba, ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche, a nie chcemy by tartaletki łamały się foremki z
ciastem włożyć na 20 minut do zamrażalnika. Dzięki temu po umieszczeniu w piekarniku tartaletki utrzymają swój kształt, a ich boki nie spłyną tartaletki piec w 200ºC przez ok 15 do 18 min – aż będą złotobrązowe po upieczeniu
spody wystudzić wydrążyć
laskę wanilii i ziarenka wrzucić do
mleka.Ja wydrążając
wanilię zawsze pomagam sobie
cukrem – ziarenka rozcieram palcami razem z ok. 1 łyżeczką
cukru i taką mieszankę dodaję np. do
mleka. Dzięki temu ziarenka są dobrze rozdzielone
mleko zagotować aż
zawrzy i wtedy od razu zestawić z ognia
żółtka z
cukrem ubić na puszystą i jasną masę. Następnie dodać wymieszane
mąki i miksować aż dobrze połączą się z
żółtkami tak przygotowaną pastę z
żółtek,
cukru i mąk dodać do gorącego
mleka i dokładnie rozmieszać, aby pozbyć się wszystkich grudek. Wtedy
mleko zagotować cały czas intensywnie mieszając. Gdy
zawrzy, gotować jeszcze ok. 1 minuty wciąż mieszając, a następnie zestawić z ognia i całkowicie wystudzić.Przykryć folią, tak by stykała się z kremem i zapobiegła wytworzeniu się kożucha
truskawki umyć, dobrze osuszyć i pociąć w grube plasterki – jedną średnia
truskawkę tniemy na 3 plasterki za pomocą rękawa cukierniczego napełnić tartaletki kremem następnie w krem powtykać kawałki
truskawek tartaletki przechowywać w lodówce, z której należy je wyjąć ok. 15 min. przed podaniem.
http://alchemiawnetrz.pl/szklo-francuskie/395-la-rochere-talerz-deserowy-szary-lyonnais-6szt.html
http://alchemiawnetrz.pl/do-kuchni-jadalni/170-widelczyki-do-ciasta-spaten-odiso-.htmlMiłego dnia i smacznego!:)