Wykonanie
Pin It
Dzisiaj zapraszam po przepis na wspaniały krem
waniliowy według Michela Roux, jednego z bardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni . Krem jest przygotowany na bazie
żółtek, jest troszkę podobny do naszego budyniu. Możemy wykorzystać jako nadzienie do babeczek, tart czy
tortów. Możemy go też zjeść jako deser z dodatkiem świeżych
owoców.
Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:6
żółtek125 g
cukru pudru40 g
mąki pszennej500 ml
mleka1
laska waniliiWykonanie:
Żółtka ubijamy na puszystą masę z 1/3
cukru. Pod koniec dodajemy
mąkę pszenną i miksujemy.W międzyczasie
mleko wlewamy do garnka, wrzucamy do niego rozkrojoną
laskę wanilii wraz z pozostałą częścią
cukru.
Mleko na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gdy
mleko zacznie wrzeć przelewamy je partiami do ubitych
żółtek, cały czas mieszając. Następnie ponownie masę przelewamy do garnka i podgrzewamy mieszając, aż zacznie gęstnieć. U mnie sos gotował się około 10 minut, aż wystarczająco zgęstniał. Trzeba uważać, żeby sos się nie zagotował, bo zrobią się nam grudki. gdy krem jest gotowy wyjmujemy z niego
laskę wanilii.