ßßß Cookit - przepis na Delikatne babeczki migdałowe z truskawkami

Delikatne babeczki migdałowe z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Delikatne babeczki, nawiązujące do słynnych francuskich 'friands'. Rosną tylko dzięki delikatnie ubitym białkom, im ciasto zawdzięcza swą delikatną strukturę a samo wykonanie jest bardzo proste. Pieczemy w prostych foremkach, mogą to być foremki do kruchych babeczek lub muffinek. Bardzo smaczne z truskawkami i migdałami :-).
Składniki na 12 babeczek:
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
6 białek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
12 truskawek
płatki migdałów, do posypania
cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieścić w misie miksera, ubić na delikatną, nie sztywną (!) pianę.
Cukier puder i mąkę przesiać. Dodać do ubitych białek i wymieszać szpatułką. Wlać masło, ekstrakt z migdałów i wymieszać do połączenia się składników.
Foremkę do 12 babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do foremek, nakładając do pełna. W sam środek włożyć po jednej truskawce. Oprószyć płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/delikatne-babeczki-migdalowe-z-truskawkami