Wykonanie
Delikatne babeczki, nawiązujące do słynnych francuskich 'friands'. Rosną tylko dzięki delikatnie ubitym
białkom, im ciasto zawdzięcza swą delikatną strukturę a samo wykonanie jest bardzo proste. Pieczemy w prostych foremkach, mogą to być foremki do kruchych babeczek lub muffinek. Bardzo smaczne z
truskawkami i
migdałami :-).Składniki na 12 babeczek:150 g
masła, roztopionego i przestudzonego6
białek1 szklanka
cukru pudru1 szklanka i 2 łyżki
mąki tortowej1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów12
truskawekpłatki migdałów, do posypania
cukier puder, do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieścić w misie miksera, ubić na delikatną, nie sztywną (!) pianę.
Cukier puder i
mąkę przesiać. Dodać do ubitych
białek i wymieszać szpatułką. Wlać
masło, ekstrakt z
migdałów i wymieszać do połączenia się składników.Foremkę do 12 babeczek wysmarować
masłem, oprószyć
mąką. Ciasto przełożyć do foremek, nakładając do pełna. W sam środek włożyć po jednej
truskawce. Oprószyć
płatkami migdałów.Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.Wyjąć, wystudzić na kratce, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).