ßßß Cookit - przepis na Cudowna tarta z rabarbarem i truskawkami

Cudowna tarta z rabarbarem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Dawno juz nie uczestniczyłem we wspólnym gotowaniu, bo nawał obowiazków nie skłania ani do gotowania, ani blogowego udzielania sie. No, ale jak tylko zobaczyłem, że tematem ma być ciasto z rabarbarem to "zmusiłem sie" do jego wykonania i to z ogromną chęcią ;-)
Zapraszam zatem na cudownie chrupiącą tartę z rabarbarem i truskawkami. Słodycz truskawek przełamuje kwaskowatość rabarbaru, a kruche ciasto dopełnia całości. Tarta jest niezwykle łatwa w wykonaniu, nie ma uciążliwości wykładania formy, podpiekania "na ślepo". Chwila pracy i nieco dłuższa chwila oczekiwania i na talerzu ląduje niesamowity deser.
Dziś miałem przyjemność przygotować rabarbarowy wypiek z:
Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/
Gin http://razadobrze.blogspot.com/
Martynosia http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/
Sianko http://everydayflavours.blogspot.com/
Justinka http://justinka.com/
Zuzia http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com/
Mops http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Składniki:
Ciasto kruche:
120 g masła
200 g mąki
1 żółtko
50 ml zimnego mleka
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie:
200 g oczyszczonych truskawek
200 g oczyszczonego rabarbaru
50 g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki migdałów w płatkach, podprażonych na suchej patelni
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka cukru - do posypania
białko - lekko ubite, do posmarowania ciasta
W malakserze (lub ręcznie w misce) wymieszać sypkie składniki ciasta - mąkę, cukier i sól. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i wyrabiać malakserem, aż zaczną przypominać chlebowe okruszki. Następnie dodać żółtko i mleko, wyrabiać dalej, aż uformuje się kula. Zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka) i przygotować nadzienie. Oczyszczone z szypułek truskawki pokroić wzdłuż na pół, obrany rabarbar pokroić na 3 cm kawałki. Owoce wsypać do miski, dodać cukier i skórkę z cytryny, całość wymieszać i odstawić na pół godziny, aby owoce puściły sok.
Po tym czasie wyjąc z lodówki ciasto i rozwałkować na lekko obsypanym mąką blacie w okrąg o grubości ok. 3 mm i średnicy ok. 35 cm. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek ciasta obsypać bułką tartą, owoce w misce wymieszać z migdałami i ułożyć na cieście (łącznie z sokiem, który z nich wypłynął) zostawiając z boków ok. 5 cm wolnego miejsca. Wolne kawałki ciasta zawinąć do środka, układając na owocach i formując okrąg. Boki ciasta posmarować białkiem oprószyć cukrem i blachę włożyć do piekarnika. Piec 30 minut, aż ciasto będzie ładnie zezłocone.
Podawać na ciepło, mozna również z bitą śmietaną lub gałką lodów. Na zimno tez świetnie smakuje, ale ciężko się o tym przekonać, bo raczej nie doczeka tego momentu.
Smacznego :-)
Dobre rady :-)
Zamiast w/w owoców użyjcie jakichkolwiek innych, Waszych ulubionych
Po informacje odnośnie przygotowania kruchego ciasta zapraszam tutaj .
Pamiętajcie, że płyny i tłuszcze dodawane w procesie przygotowania ciasta powinny być mocno schłodzone, a sam proces wyrabiania ciasta (szczególnie recznie) skrócony do niezbędnego minimum
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/05/cudowna-tarta-z-rabarbarem-i-truskawkami.html