Wykonanie
Dawno juz nie uczestniczyłem we wspólnym gotowaniu, bo nawał obowiazków nie skłania ani do gotowania, ani blogowego udzielania sie. No, ale jak tylko zobaczyłem, że tematem ma być ciasto z
rabarbarem to "zmusiłem sie" do jego wykonania i to z ogromną chęcią ;-)Zapraszam zatem na cudownie chrupiącą tartę z
rabarbarem i
truskawkami.
Słodycz truskawek przełamuje kwaskowatość
rabarbaru, a kruche ciasto dopełnia całości.
Tarta jest niezwykle łatwa w wykonaniu, nie ma uciążliwości wykładania formy, podpiekania "na ślepo". Chwila pracy i nieco dłuższa chwila oczekiwania i na talerzu ląduje niesamowity deser.
Dziś miałem przyjemność przygotować
rabarbarowy wypiek z:Panna Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/
Gin http://razadobrze.blogspot.com/Martynosia http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/Sianko http://everydayflavours.blogspot.com/Justinka http://justinka.com/Zuzia http://chilliczosnekioliwa.blogspot.com/Mops http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/Składniki:Ciasto kruche:120 g
masła200 g
mąki1
żółtko50 ml zimnego
mleka1 łyżka
cukru pudruszczypta
soliNadzienie:200 g oczyszczonych
truskawek200 g oczyszczonego
rabarbaru50 g
cukruskórka otarta z 1
cytryny3 łyżki
migdałów w płatkach, podprażonych na suchej patelni1 łyżka
bułki tartej1 łyżka
cukru - do posypania
białko - lekko ubite, do posmarowania ciasta
W malakserze (lub ręcznie w misce) wymieszać sypkie składniki ciasta -
mąkę,
cukier i
sól. Dodać zimne
masło pokrojone w kostkę i wyrabiać malakserem, aż zaczną przypominać
chlebowe okruszki. Następnie dodać
żółtko i
mleko, wyrabiać dalej, aż uformuje się kula. Zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce.W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka) i przygotować nadzienie. Oczyszczone z szypułek
truskawki pokroić wzdłuż na pół, obrany
rabarbar pokroić na 3 cm kawałki.
Owoce wsypać do miski, dodać
cukier i
skórkę z cytryny, całość wymieszać i odstawić na pół godziny, aby
owoce puściły sok.
Po tym czasie wyjąc z lodówki ciasto i rozwałkować na lekko obsypanym
mąką blacie w okrąg o grubości ok. 3 mm i średnicy ok. 35 cm. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek ciasta obsypać
bułką tartą,
owoce w misce wymieszać z
migdałami i ułożyć na cieście (łącznie z
sokiem, który z nich wypłynął) zostawiając z
boków ok. 5 cm wolnego miejsca. Wolne kawałki ciasta zawinąć do środka, układając na owocach i formując okrąg. Boki ciasta posmarować
białkiem oprószyć
cukrem i blachę włożyć do piekarnika. Piec 30 minut, aż ciasto będzie ładnie zezłocone.Podawać na ciepło, mozna również z
bitą śmietaną lub gałką
lodów. Na zimno tez świetnie smakuje, ale ciężko się o tym przekonać, bo raczej nie
doczeka tego momentu.Smacznego :-)Dobre rady :-)Zamiast w/w
owoców użyjcie jakichkolwiek innych, Waszych ulubionychPo informacje odnośnie przygotowania kruchego ciasta zapraszam tutaj .Pamiętajcie, że płyny i tłuszcze dodawane w procesie przygotowania ciasta powinny być mocno schłodzone, a sam proces wyrabiania ciasta (szczególnie recznie) skrócony do niezbędnego minimum