ßßß Cookit - przepis na Tarteletki z wiśniami i bitą śmietaną

Tarteletki z wiśniami i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 200 gramów
cukier 100 gramów
sól 1 szczypta
jajka 1 sztuk
wiśnie 450 gramów
galaretka wiśniowa 1 sztuk
śmietana kremówka 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
zagęstnik 1 sztuk
czekolada gorzka 3,5 łyżek stołowych
listki mięty według uznania
Wykonanie:
Z przesianej mąki, masła, jajka, cukru i soli zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wiśnie wydrylować.
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć 8 krążków i wylepić nim natłuszczone foremki do tarteletek. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i suchymi ziarenkami fasoli. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Zimne spody wyłożyć wiśniami i zalać tężejącą galaretką, schłodzić. Brzegi ciastek udekorować rozetkami śmietany ubitej z cukrem waniliowym i zagęstnikiem oraz listkami mięty lub melisy. Posypać starta czekoladą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10159/Tarteletki-z-wisniami-i-bita-smietana