Wykonanie
Brownie to klasyczne, amerykańskie ciasto
czekoladowe, robione na bazie
gorzkiej czekolady,
jajek,
cukru oraz niewielkiej ilości
mąki. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie ale za to bardzo intensywne w swoim
czekoladowym smaku. Nazwę zawdzięcza wspaniałej brązowej barwie. Polecam, brownies idealnie smakują do filiżanki dobrej
kawy, na pewno zaspokoją, nawet największą ochotę na
czekoladę.
Składniki:250 g
gorzkiej czekolady (70%)200 g
masła3
jajka1 ½ szkl.
cukru150 g
mąkiduża szczypta
soliWykonanie:
Czekoladę (200g) z
masłem rozpuszczamy w garnku, na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałą
czekoladę ścieramy na tarce, wstawiamy do lodówki.
Białka z
cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
żółtka. Do masy jajecznej, miksując na wolnych obrotach dodajemy roztopioną
czekoladę, następnie
mąkę i
sól. Ciasto przekładamy na blaszkę (25*30 cm) wysmarowaną
masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch rozsypujemy
czekoladę z
lodóki. Brownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 st. C na 20 min. (nie dłużej, aby nie było przesuszone, powinno być wilgotne).Smacznego!