Wykonanie
Pojawiają się w czerwcu, ostatnie zjemy początkiem sierpnia...Na targach można dostać różne ich odmiany.Jeżeli lubisz
czereśnie i
czekoladę to ciasto jest dla Ciebie. Aromatyczne ciasto, lekko wilgotne...mężuś był bardzo zadowolony i cała moja rodzinka a szczególnie szwagier;)Składniki;15 dkg
gorzkiej czekolady,4
jajka,15 dkg miękiego
masła,10 dkg
cukru,40 dkg
czereśni,6 łyżek
mąki,szczypta
soli,
cukier puder do posypania,Wykonanie;
Czereśnie myjemy i usuwamy pestki.
Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Masło ubijamy z połową
cukru. Wlewamy
czekoladę i rostrzepane
żółtka ze szczyptą
soli.Z
białek ubijamy pianę.Pod koniec ubijania dodajemy resztę
cukru. 1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej.Delikatnie mieszamy i dodajemy
mąkę, pozostałą pianę, Mieszamy delikatnie.Ciasto przelewamy do tortownicy. Układamy na nim
czerśnie tak by nie wystawały z ciasta. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 45 minut.
żródło " Moje gotowanie"