Wykonanie
Oto przepis na moje ciasto
czekoladowe. Wygląda bardzo niepozornie, ale jest fenomenalne w smaku. W środku jest wilgotne, a na zewnątrz polane
gorzką czekoladą i posypane kolorową posypką. Robi się je bardzo szybko i bardzo prosto.Składniki:2 tabliczki
gorzkiej czekolady100 g
masła roślinnego (+ około łyżki stołowej
masła do polewy)150 g
cukru50 g
mąki3
jajkaszczypta
solikolorowa posypka (lub każda na jaką macie ochotę)1) jedną tabliczkę
czekolady rozpuszczamy razem z
masłem w rondelku, mieszamy aby się nie przypaliło i zostawiamy do lekkiego ostudzenia2) do miski wbijamy 3
jajka i wsypujemy
cukier, miksujemy aż masa będzie biała i puszysta; dosypujemy
mąkę i miksujemy dalej3) powoli dolewamy rozpuszczoną
czekoladę z
masłem cały czas miksując, dodajemy szczyptę
soli (
sól wydobywa głębię
czekolady)4) miksujemy starając się jak najbardziej "napowietrzyć" masę5) rozgrzewamy piekarnik do 180*C, formę do ciasta smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą (ja biorę okrągłą formę o średnicy około 22 cm)6) pieczemy ciasto na dolnej grzałce przez ok 20 - 25 minut (warto sprawdzać patyczkiem czy jest już gotowe)7) zostawiamy do ostygnięcia, nie martwimy się, że ciasto opadniePolewa1) rozpuszczamy drugą tabliczkę
czekolady wraz z łyżką stołową
masła (wtedy polewa będzie bardziej płynna)2) rozsmarowujemy po cieście i posypujemy posypkąMoże Was zdziwić, że w przepisie nie ma
proszku do pieczenia, nie jest potrzebny. Ciasto jest proste, ale zaskakuje swoim głebokim
czekoladowym smakiem. Udanego wypieku!