ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówmasło 100 gramówcukier waniliowy 2 sztuksól 1 szczyptabudyń waniliowy 1 sztukmleko 450 mililitrówcukier 3 łyżek stołowychowoce jagodowe 400 gramówWykonanie:Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli oraz 2 łyżki zimnej wody i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i włożyć na 60 minut do lodówki. Podzielić na 8 części i wylepić nim dna i boki foremek do tartaletek o śr ok. 10 cm. Z papieru wyciąć 8 krążków i przykryć kruche ciasto w foremkach oraz obciążyć fasolkami. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach, wystudzić.Owoce oczyścić. Budyń ugotować na mleku, przykryć folią i odłożyć do ostygnięcia. Tartaletki napełnić budyniem i udekorować owocami.Uwagi:Owoce jagodowe: jagody, maliny, truskawki, jeżyny, poziomki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: