Wykonanie

Tarta - prosta i szybka w przygotowaniu, a mimo to z pewnością zachwyci niejednego domownika - idealny deser na letnie dni. Ponadto
tarta to znakomity pomysł na ciasto z wykorzystaniem sezonowych
owoców. Podstawowy przepis na ciasto i krem + dowolne
owoce sprawiają, że nasza
tarta za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej - ...ale zawsze przepysznie.ciasto:

150 g
mąki tortowej100 g
masła (zimnego)1/3 szklanki
cukrużółtko
1-2 łyżki
śmietanycukier waniliowyszczypta
solimasa:500 ml
mlekabudyń waniliowyłyżka
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukrużółtko125 g miękkiego
masłacukier waniliowyok. 400 g dowolnych
owocówdowolna
galaretka (opcjonalnie)Ciasto:
Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut.Po tym czasie
ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy.

Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki
mleka i dodajemy
budyń w proszku oraz
mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.Resztę
mleka gotujemy wraz z
cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony
budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.
Masło miksujemy wraz z
żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Masę budyniową wykładamy na ciasto i dekorujemy
owocami.Całość możemy posmarować tężejącą
galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu
owoce dłużej zachowają świeżość.






