ßßß

Tarta - prosta i szybka w przygotowaniu, a mimo to z pewnością zachwyci niejednego domownika - idealny deser na letnie dni. Ponadto tarta to znakomity pomysł na ciasto z wykorzystaniem sezonowych owoców. Podstawowy przepis na ciasto i krem + dowolne owoce sprawiają, że nasza tarta za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej - ...ale zawsze przepysznie.ciasto:
150 g mąki tortowej100 g masła (zimnego)1/3 szklanki cukrużółtko
1-2 łyżki śmietanycukier waniliowyszczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyok. 400 g dowolnych owocówdowolna galaretka (opcjonalnie)Ciasto:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut.Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy.
Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy.Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Masę budyniową wykładamy na ciasto i dekorujemy owocami.Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu owoce dłużej zachowają świeżość.





