ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki

Jagodzianki

nazwa

Wykonanie

Na początek wystosuję małe ostrzeżenie: Jeśli raz spróbujesz tych jagodzianek, te sklepowe nigdy nie będą Ci już smakowały tak jak poprzednio... No niestety. Taka prawda - chyba, że też będziesz mocno ograniczać dodawanie jagód... ale nie warto. Ogromną zaletą tych właśnie jagodzianek jest ich nadzienie - to że jest go dużo i jest przepyszne.
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
14g drożdży (1,5 łyżeczki / 7 g suchych drożdży)
szczypta soli
1 jajko
250 ml mleka
1/4 szkl. roztopionego masła
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
Jagody:
ok 400g jagód
1 łyżka (kopiasta) mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Ciasto zagnieść - jak drożdżowe. Można najpierw lekko wymieszać mąkę, sól, ciepłe mleko, drożdże i jajko, a dopiero później dodać pozostałe składniki. (Uwaga, jak masz świeże drożdże, trzeba pamiętac o przygotowaniu rozczynu - wymieszać w małej ilości mleka drożdże i dopiero taką miksturę dolać do mąki).
Następnie całe ciasto dobrze wyrobić. Tak by zaczęło odchodzić od ręki. Myślę, ze dobrze kilka minut powyrabiać.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Gdy ciasto wyroścnie, rozwałkować na grubość ok 1 cm a następnie wycinać kółka np. szklanką o dużej średnicy (zależy jakiej wielkości jagodzianki chcemy uzyskać).
Na każde z kółek, kłaść sporą ilość jagód (ja dawałam tyle, by się ledwo ciasto zamykało - ale jednak zamykało). Następnie skleić bardzo dokładnie, nadać porządany kształt, położyć na blasze do wyrośnięcia. Dobrze jest je stopniowo przykrywać ściereczką - by bułkom było ciepło. Po ok 15 - 30 minutach, posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
Piec ok 15 minut w 200st. (czas pieczenia zależy od wielkości jagodzianek)
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2015/08/jagodzianki.html