Wykonanie
Na początek wystosuję małe ostrzeżenie: Jeśli raz spróbujesz tych jagodzianek, te sklepowe nigdy nie będą Ci już smakowały tak jak poprzednio... No niestety. Taka prawda - chyba, że też będziesz mocno ograniczać dodawanie
jagód... ale nie warto. Ogromną zaletą tych właśnie jagodzianek jest ich nadzienie - to że jest go dużo i jest przepyszne.

Składniki:
Ciasto:
0,5 kg
mąki14g
drożdży (1,5 łyżeczki / 7 g suchych
drożdży)
szczypta
soli1
jajko250 ml
mleka1/4 szkl. roztopionego
masła1/2 szkl.
cukrucukier waniliowyJagody:
ok 400g
jagód1 łyżka (kopiasta)
mąki ziemniaczanej3 łyżki
cukruWykonanie:
Ciasto zagnieść - jak
drożdżowe. Można najpierw lekko wymieszać
mąkę,
sól, ciepłe
mleko,
drożdże i
jajko, a dopiero później dodać pozostałe składniki. (Uwaga, jak masz świeże
drożdże, trzeba pamiętac o przygotowaniu rozczynu - wymieszać w małej ilości
mleka drożdże i dopiero taką miksturę dolać do
mąki).

Następnie całe ciasto dobrze wyrobić. Tak by zaczęło odchodzić od ręki. Myślę, ze dobrze kilka minut powyrabiać.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Jagody wymieszać z
cukrem i
mąką ziemniaczaną.
Gdy ciasto wyroścnie, rozwałkować na grubość ok 1 cm a następnie wycinać kółka np. szklanką o dużej średnicy (zależy jakiej wielkości jagodzianki chcemy uzyskać).

Na każde z kółek, kłaść sporą ilość
jagód (ja
dawałam tyle, by się ledwo ciasto zamykało - ale jednak zamykało). Następnie skleić bardzo dokładnie, nadać porządany kształt, położyć na blasze do wyrośnięcia. Dobrze jest je stopniowo przykrywać ściereczką - by
bułkom było ciepło. Po ok 15 - 30 minutach, posmarować z wierzchu rozbełtanym
jajkiem.
Piec ok 15 minut w 200st. (czas pieczenia zależy od wielkości jagodzianek)


Wydrukuj przepis