ßßß Cookit - przepis na Tarta porzeczkowa

Tarta porzeczkowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
margaryna 0,75 kostek
zółtka 2 sztuk
cukier 0,5 szklanek
śmietana kwaśna 2 łyżek stołowych
porzeczki 500 gramów
masło 50 gramów
migdały mielone 200 gramów
cukier 1 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
cukier puder według uznania
byłka tarta według uznania
cukier waniliowy 10 gramów
Wykonanie:
Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z miękką margaryną, dodać 0,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, śmietanę i szczyptę soli. Połączyć i zagnieść ciasto i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Obłożenie: na stopionym maśle podprażyć połowę migdałów, dodając 0,5 szklanki cukru i ostudzić. Wsypać oczyszczone porzeczki i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Białka ubić na pianę, dodając pod koniec 0,5 szklanki cukru. Połączyć masę porzeczkową z bezą i resztą migdałów.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartą średniej wielkości formę na tartę. równomiernie rozłożyć nadzienie porzeczkowe. Piec ok.45 minut w 180 stopniach. zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: iw
Data: 2011-07-23
A co z żółtkami???!!!
Autor: ilona
Data: 2009-07-18
słodko-kwasne niebo w gębie!!!
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Pycha!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4522/Tarta-porzeczkowa