Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
margaryna 0,75 kostek
zółtka 2 sztuk
cukier 0,5 szklanek
śmietana kwaśna 2 łyżek stołowych
porzeczki 500 gramów
masło 50 gramów
migdały mielone 200 gramów
cukier 1 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
cukier puder według uznania
byłka tarta według uznania
cukier waniliowy 10 gramówWykonanie:Ciasto: na stolnicę przesiać
mąkę, posiekać z
miękką margaryną, dodać 0,5 szklanki
cukru,
cukier waniliowy,
śmietanę i szczyptę
soli. Połączyć i zagnieść ciasto i schłodzić przez 30 minut w lodówce.Obłożenie: na stopionym
maśle podprażyć połowę
migdałów, dodając 0,5 szklanki
cukru i ostudzić. Wsypać oczyszczone
porzeczki i
mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Białka ubić na pianę, dodając pod koniec 0,5 szklanki
cukru. Połączyć masę
porzeczkową z
bezą i resztą
migdałów.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną i wysypaną
bułką tartą średniej wielkości formę na tartę. równomiernie rozłożyć nadzienie
porzeczkowe. Piec ok.45 minut w 180 stopniach. zimne ciasto posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: iwData: 2011-07-23A co z żółtkami???!!!Autor:
ilonaData: 2009-07-18słodko-kwasne niebo w gębie!!!Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: