ßßß Cookit - przepis na Tarta makaronikowa

Tarta makaronikowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
masło 200 gramów
żółtka 4 sztuk
migdały mielone 50 gramów
cukier puder 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
białka 4 sztuk
cukier puder 100 gramów
migdały mielone 150 gramów
miękkie owoce mieszane 700 gramów
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać mąkę ziemniaczana, posiekane masło, cukier puder i waniliowy, 50g migdałów oraz żółtka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i wstawić na 40 minut do lodówki.
Oczyszczone owoce osączyć, wypestkować, większe pokroić. Ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 cm i wylepić nim okrągłą formę. Ze skrawków ciasta utoczyć wałek i wylepić nim rant tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Z białek ubić sztywna pianę, ubijając, wsypywać stopniowo cukier puder. Ubijać, aż piana będzie idealnie sztywna i lśniąca. wsypać 150g migdałów i delikatnie wymieszać. Tę masę makaronikową rozsmarować na cieście, ułożyć na niej owoce. Piec jeszcze 15-20 minut w 200 stopniach.
Uwagi:
Owoce: agrest, morele, czereśnie.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9554/Tarta-makaronikowa