Wykonanie
Uwielbiam ciasta kruche, chrupiące i pełne soczystych
owoców. Ta
tarta łączy obie te cechy i jest przepyszna. Robi się szybko i świetnie pasuje do
kawy czy
herbaty.NA CIASTO:250g
mąki krupczatki3 łyżki
cukru pudru150g zimnego posiekanego
masła1
żółtkoroztrzepane
białko do posmarowania ciastaNA NADZIENIE:1kg
morel4 łyżki zmielonych
migdałów1/2 opakowania
cukru waniliowego1 łyżka
cukru3-4 łyżki
cukru do posypania
Mąkę i
cukier puder przesiewamy, dodajemy posiekane
masło oraz
jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na miń 1h.W tym czasie myjemy
morele, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na ćwiartki.
Migdały mieszamy z
cukrami.Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2-3 mm. Układamy na blasze wyściełanej papierem - tej z wyposażenia piekarnika. Posypujemy je
migdałami z
cukrem pozostawiając suche miejsce przy krawędzi ok. 5cm. Na miejsce posypane wykładamy ćwiartki
morel.Wolne brzegi ciasta delikatnie zawijamy do góry zakrywając
morele leżące blisko brzegu. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym
białkiem, a całość całość posypujemy
cukrem.Pieczemy w 170°C przez ok. 40 minut.Przepis zaczerpnięty z pisma "KUCHNIA".SMACZNEGO :-)