ßßß Cookit - przepis na Rustykalna tarta z morelami

Rustykalna tarta z morelami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ciasta kruche, chrupiące i pełne soczystych owoców. Ta tarta łączy obie te cechy i jest przepyszna. Robi się szybko i świetnie pasuje do kawy czy herbaty.
NA CIASTO:
250g mąki krupczatki
3 łyżki cukru pudru
150g zimnego posiekanego masła
1 żółtko
roztrzepane białko do posmarowania ciasta
NA NADZIENIE:
1kg morel
4 łyżki zmielonych migdałów
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżka cukru
3-4 łyżki cukru do posypania
Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy posiekane masło oraz jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na miń 1h.
W tym czasie myjemy morele, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na ćwiartki. Migdały mieszamy z cukrami.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2-3 mm. Układamy na blasze wyściełanej papierem - tej z wyposażenia piekarnika. Posypujemy je migdałami z cukrem pozostawiając suche miejsce przy krawędzi ok. 5cm. Na miejsce posypane wykładamy ćwiartki morel.
Wolne brzegi ciasta delikatnie zawijamy do góry zakrywając morele leżące blisko brzegu. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem, a całość całość posypujemy cukrem.
Pieczemy w 170°C przez ok. 40 minut.
Przepis zaczerpnięty z pisma "KUCHNIA".
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/08/rustykalna-tarta-z-morelami.html