ßßß Cookit - przepis na Tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
masło 100 gramów
cukier 0,75 szklanek
jajka 1 sztuk
rabarbar 500 gramów
Wykonanie:
Z przesianej mąki, masła, 5 łyżek cukru oraz 40 mil zimnej wody zagnieść gładkie i jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty i po nakłuwać widelcem. Brzegi tarty posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut w 200 stopniach. Umyty, oczyszczony z włókien rabarbar pokroić, włożyć do garnka, dodać resztę cukru i szklankę wody. Zagotować wolno podgrzewając,aż cukier się rozpuści. Na podpieczone ciasto przełożyć rabarbar i włożyć tartę na 10 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Podawać z bitą śmietaną.
Uwagi:
Rabarbar można połączyć nie tylko z truskawkami, ale także z morelami. Sok, który powstanie w czasie duszenia, zagęścić kisielem albo galaretką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9220/Tarta-rabarbarowa