Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
masło 100 gramów
cukier 0,75 szklanek
jajka 1 sztuk
rabarbar 500 gramówWykonanie:Z przesianej
mąki,
masła, 5 łyżek
cukru oraz 40 mil zimnej
wody zagnieść gładkie i jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Rozwałkowanym
ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty i po nakłuwać widelcem. Brzegi tarty posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec 20 minut w 200 stopniach. Umyty, oczyszczony z włókien
rabarbar pokroić, włożyć do garnka, dodać resztę
cukru i szklankę
wody. Zagotować wolno podgrzewając,aż
cukier się rozpuści. Na podpieczone ciasto przełożyć
rabarbar i włożyć tartę na 10 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Podawać z
bitą śmietaną.Uwagi:
Rabarbar można połączyć nie tylko z
truskawkami, ale także z
morelami. Sok, który powstanie w czasie duszenia, zagęścić
kisielem albo
galaretką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: