Wykonanie
Wzięło mnie właśnie na coś słodkiego, a w szafie tylko
mąka i
cukier, lodówka w zasadzie pusta, poza przekładanym z kąta w kąt
rabarbarem, kupionym w przypływie natchnienia, by powspominać czasy dzieciństwa.
Rabarbarowy Leniwiecdo 150 g
rabarbaru180 g
masła250 g
mąki130 g
cukrucukier gruboziarnistyZ zimnego
masła,
mąki i
cukru ucieramy ręcznie kruszonkę. Natłuszczoną i wysypaną
mąką lub
tartą bułką formę (u mnie była to forma o średnicy 25 cm, ale równie dobrze może być ona mniejsza - wtedy warstwa kruszonki będzie troszkę grubsza) wysypujemy kruszonką i rozkładamy równomiernie obrany i pokrojony
rabarbar. Całość posypujemy z wyczuciem
cukrem gruboziarnistym lub perlistym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 30-40 minut - co jakiś czas sprawdzając, czy nasze "ciasto" zbytnio się nie zrumieniło.