ßßß Cookit - przepis na Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Sezon na rabarbar trwa! Rabarbar idealnie nadaje się do wypieków, jego kwaskowatość świetnie komponuje się ze słodyczą ciasta. Skórka rabarbaru nie nadaje się do jedzenia ale można z niego przygotować kompot o ślicznym różowym kolorze, wręcz nienaturalnie różowym - jakby użyto sztucznego barwnika. Poniższy przepis powstał z ogromnej chęci na słodkie ciasto do popołudniowej herbaty. Polecam serdecznie bo przygotowuje się je ekspresowo, wystarczy zmiksować składniki.
Różowy kompot
Różowo czerwoną część skórki rabarbaru, który użyliśmy do powyższego ciasta zalać niewielką ilością wody, dodać 1-2 płaskie łyżki cukru i gotować 5-10min. Odcedzić i gotowe:) Porcja dla 2 osób.
Składniki:
125g mąki
100g cukru
125g miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
2-4 łyżki śmietany/mleka
Dodatkowo:
350g obranego i pokrojonego rabarbaru
Wszystkie składniki ciasta oprócz śmietany/mleka umieścić w malakserze i zmiksować, pod koniec dodawać stopniowo śmietanę, w celu związania masy. Powinna być gęsta. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć rabarbar, na wierzch wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180st. C przez około 30-40min do zarumienienia i suchego patyczka (może być wilgotny przy wbiciu w rabarbar:). Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/05/rozowy-kompot-i-puszysty-placek-z.html