ßßß
Różowy kompotRóżowo czerwoną część skórki rabarbaru, który użyliśmy do powyższego ciasta zalać niewielką ilością wody, dodać 1-2 płaskie łyżki cukru i gotować 5-10min. Odcedzić i gotowe:) Porcja dla 2 osób.
Składniki:125g mąki100g cukru125g miękkiego masła2 jajkaszczypta soli2-4 łyżki śmietany/mlekaDodatkowo:350g obranego i pokrojonego rabarbaruWszystkie składniki ciasta oprócz śmietany/mleka umieścić w malakserze i zmiksować, pod koniec dodawać stopniowo śmietanę, w celu związania masy. Powinna być gęsta. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć rabarbar, na wierzch wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180st. C przez około 30-40min do zarumienienia i suchego patyczka (może być wilgotny przy wbiciu w rabarbar:). Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.