Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
jajka 4 sztuk
śmietana 2 -3 łyżek stołowych
margaryna 0,5 sztuk
smalec 3 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
olejek cytrynowy według uznaniamasa makowa 900 gramówWykonanie:Ciasto: na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
margarynę,
smalec,
śmietanę,
sól,
żółtka,
proszek do pieczenia,
cukry i kilka kropel
olejku cytrynowego. Nożem posiekać wszystkie składniki i szybko wyrobić ciasto. Z ciasta zrobić 4-5 kulek wielkości pimponga i na talerzyku wstawić do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia.Masę
makową wyjąć z puszki i wymieszać. Rozłożyć równomiernie na cieście.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę i równomiernie, delikatnie rozłożyć na
maku. Na pianę zetrzeć równomiernie, na grubych oczkach zmrożone ciasto. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Zimne ciasto można posypać
cukrem pudrem lub polukrować lukrem
cytrynowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: