Wykonanie
Kruchy z
jabłkami, czyli szarlotka...ja jem taką wersję odkąd pamiętam. Uwielbiałam patrzeć jak moja mama je ugniatała i zawsze podkradałam surowe jeszcze ciasto, ale po prostu nie mogłam się oprzeć tej pychotce. Dziś zagniatam ciasto z moją małą córeczką, która uwielbia zabawę, gdzie można ubrudzić sobie rączki. Niezależnie gdzie jestem w restauracji, czy u znajomych, rodziny...gdziekolwiek to każda szarlotka jest inna, każdy ma swój niepowtarzalny przepis na to ciasto....ja dzielę się dziś z
Wami moim!Składniki:1 kostka
margaryny1 płaska łyżka
smalcu0.5 kg
mąki pszennej3/4 szklanki
cukrucukier waniliowy3
żółtka i 2 całe
jaja2 łyżki gęstej
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliSposób przyrządzenia:Na stolnicę przesiewamy
mąką z
proszkiem do pieczenia, robimy dołek w środku i tam wbijamy
jajka, umieszczamy
cukry,
śmietanę,
sól, po bokach układamy
margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz
smalec. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt lepkie, należy dodać jeszcze
mąkę.Uformowaną kulę ciasta dzielimy w proporcjach 2/3 i 1/3. Tą większą część wałkujemy i umieszczamy na blaszce do pieczenia (moja o wymiarach 25x38 cm), wcześniej wysmarowanej
margaryną i podsypanej
bułką tartą.Na wyłożone ciasto układamy domowej roboty
mus jabłkowy (przygotowany jesienią do słoików, właśnie na takie ciasta). Jeśli nie mamy musu, to możemy kupić albo najlepiej samemu go zrobić przed przygotowaniem ciasta, szczególnie teraz kiedy
jabłek u nas dostatek ;)
Mus jabłkowy:
jabłka kroimy na kawałki, przekładamy do garnka z odrobiną
wody i
cukru. To wszystko zagotowujemy chwilę i mus gotowy. Przed wyłożeniem go na ciasto należy przestudzić.Na koniec wałkujemy pozostałą 1/3 część ciasta i umieszczamy na mus. Możemy także utworzyć na wierzchu kratkę z wykrojonych pasków ciasta.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut, ale zależy to oczywiście od piekarnika.Ciekawostka:Jeśli nie mamy ochoty na ciasto z
jabłkami, z samego ciasta można zrobić
ciasteczka, są naprawdę pyszne i kruche, a najlepsze są takie dość grube.