Wykonanie
Zaczęło się od tego że strasznie chciałam wypróbować piękne foremki, które kupiła mi moja siostra. Choć nie starczyło świąt, by zjeść wszystkie smakołyki postanowiłam zrobić kruche
ciasteczka, z przepisem pospieszyła moja mama, w której kajecie znalazłam tytułowy przepis na
ciastka cioci Ani :)Wyszły
ciastka o smaku, który pamiętam z dzieciństwa w fantazyjnych kształtach :)
Składniki:900 g
mąkikostka
smalcukostka
margaryny4
żółtka1
jajko1
proszek do pieczeniaolejek cytrynowy1,5 szklanki
cukruDo miski wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i wymieszać. Dodać olejek,
zółtka i
jajko,
smalec oraz
margarynę w temperaturze pokojowej i zagnieść ciasto. Wstawić ciasto na ok 1/2 godziny do lodówki. Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkować ciasto, wykroić
ciastka. Ułożyć
ciastka na blaszce, posmarować
białkiem i posypać
cukrem. Piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.