ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówdrożdże 50 gramówjajka 2 sztukmleko 1 szklanekmasło 50 gramówcukier 200 gramówjagody 300 gramówcukier puder według uznaniapłatki migdałowe według uznaniaWykonanie:Przesiać 1/3 maki do miski, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i rozrobić mlekiem, wlać je do mąki i wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ubić na parze jajko i żółtko z pozostałym cukrem, a także rozpuścić masło. Gdy rozczyn zwiększy objętość, wsypać do niego resztę mąki, dodać utarte jajka oraz mleko, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Oczyszczone jagody wrzucić do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnej, wąskiej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut w 175 stopniach. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: