Wykonanie
Weekend bez wypieków to weekend stracony : ) Staram się trzymać tej bardzo ważnej zasady, więc postanowiłam na zakończenie (tymczasowe) mojego cyklu
jagodowych tworów, poczęstować Was drożdżówką z
jagodami (użyłam tych zasypanych
cukrem). Ponieważ to ciasto ma ogromne wzięcie w moim domu, zrobiłam 2 blaszki (żeby nikt nie czuł się pokrzywdzony : ))
A oto przepis na 2 blachy ciasta:10 dag
drożdży1 łyżka
cukru1 łyżka
mąkitroszeczkę gorącego
mleka (aby rozpuścić
drożdże)Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.1 kostka
masła1 kg
mąki4
jaja1 szkl.
cukru1/2 l gorącego
mleka4 słoiki
jagódKruszonka:1 kostka
masła1 szkl
cukru2 szkl
mąkiTłuszcz,
jaja,
cukier wyrobić, dodać
drożdże, 1/2l gorącego
mleka i powoli dosypywać
mąkę. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę i zostawić na 15min. Na ciasto wyłożyć
jagody. Zagnieść
masło,
cukier i
mąkę. Kruszonkę wysypać na ciasto. Piec 20-30 min.