Wykonanie
Odkąd prowadzę akcje z kuchnią skandynawską, bardzo chciałam przygotować te drożdżówki. Przepis pochodzi z książki Teresy Cichowicz-Porady Kuchnia skandynawska. Oryginalnie był na 8 sztuk, ja zrobiłam połowę. I dobrze, bo te cztery drożdżówki wyszły bardzo duże i zajęły akurat całą blachę do pieczenia. Gorąco Wam je polecam.Inne skandynawskie przepisy na drożdżówki zobaczycie dziś także u: Panny Malwinny, Mirabelki,
Gin oraz Sianka .
Składniki na 4 duże drożdżówki:1 i 1/3 szklanki
mąki1/6 szklanki
cukru75 g
masła2 dag
drożdży1/2 szklanki zimnego
mleka1
jajkook. 150 g
jagód4 łyżeczki
cukru1.
Drożdże rozprowadzić w
mleku. Odstawić na bok na kilka minut.2.
Mąkę wymieszać z
cukrem, dodać pokrojone
masło oraz
mleko rozrobione z
drożdżami. Wyrobić ciasto.3. Podzielić ciasto na 4 równe kawałki. Z każdego z nich ulepić kulkę. Lekko spłaszczać, podsypując
mąką rozwałkować do grubości ok. 0,5 cm.4. W każdym krążku ciasta podwinąć brzegi do góry, aby utworzyć dość gruby kant –
ciastka będą przypominać mini galette. Przełożyć
bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.5. Posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym
jajkiem. Na środku rozkładać
jagody i posypać każdą drożdżówkę łyżeczką
cukru.6. Zostawić drożdżówki na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 ºC (w trybie grzania góra-dół, nie włączać termoobiegu).7. Bułeczki wstawić na środkową półkę piekarnika i piec ok. 8-10 minut. Wykładać na kratkę.W Łebie miałam przyjemność popłynąć w rejs statkiem. Tuż po zachodzie słońca, po drugiej stronie widnokręgu niebo przybrało przepiękne kolory, było też nieco
jagodowego 😉