ßßß
Składniki na 4 duże drożdżówki:1 i 1/3 szklanki mąki1/6 szklanki cukru75 g masła2 dag drożdży1/2 szklanki zimnego mleka1 jajkook. 150 g jagód4 łyżeczki cukru1. Drożdże rozprowadzić w mleku. Odstawić na bok na kilka minut.2. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło oraz mleko rozrobione z drożdżami. Wyrobić ciasto.3. Podzielić ciasto na 4 równe kawałki. Z każdego z nich ulepić kulkę. Lekko spłaszczać, podsypując mąką rozwałkować do grubości ok. 0,5 cm.4. W każdym krążku ciasta podwinąć brzegi do góry, aby utworzyć dość gruby kant – ciastka będą przypominać mini galette. Przełożyć bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.5. Posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem. Na środku rozkładać jagody i posypać każdą drożdżówkę łyżeczką cukru.6. Zostawić drożdżówki na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 ºC (w trybie grzania góra-dół, nie włączać termoobiegu).7. Bułeczki wstawić na środkową półkę piekarnika i piec ok. 8-10 minut. Wykładać na kratkę.W Łebie miałam przyjemność popłynąć w rejs statkiem. Tuż po zachodzie słońca, po drugiej stronie widnokręgu niebo przybrało przepiękne kolory, było też nieco jagodowego 😉