Wykonanie
Mam dla was idealne bułeczki na piknik lub na wycieczkę rowerową. Pyszne,
owocowe i pożywne co chyba najważniejsze. Czas wykorzystać nasze cudowne
jagody leśne, które czasem są nie zastąpione. Jeśli chcecie zawsze możecie użyć innych
owoców lub
czekolady jeśli wolicie zrobić wersje na maksa słodką. Ich zaletą jest fakt, że bosko smakują na ciepło zaraz po zrobieniu lub na zimno.Składniki:80 g
drożdży,2 1/2 szklanki
mleka,1 kg
mąki poznańskiej,4
żółtka,1
jajko (całe),100 g
masła roztopionego,ok. 3/4 szklanki
cukru,600 g
jagód leśnych,
Drożdże,
mleko i szklankę
mąki zarabiamy by zrobić rozczyn. Odkładamy do wyrośnięcia lub podwojenia swojej objętości. Po wyrośnięciu, ubijamy
jajko razem
żółtkami i
cukrem na jednolitą masę i dodajemy do rozczynu. Następnie dodajemy
mąkę, roztopione
masło i wyrabiamy na gładkie ciasto (nie za gęste nie za wodniste). Odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia ciasto przykryte czystą ściereczką.Na palniku kładziemy garnek 10l o średnicy 30 cm, wlewamy do niego 15 cm
wody i doprowadzamy do wrzenia. Na garnek nakładamy gaze, którą zabezpieczamy sznureczkiem by nie spadłam nam z garnka. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy pospanej
mąką na grubość 1 cm, wykrawamy szklanką lub kroimy na kwadraty. Do środka wkładamy
jagody ok. 1,5 łyżeczki i posypujemy łyżeczką
cukru (wg uznania) i sklejamy. Przygotowane bułeczki układamy na gaze i przykrywamy miską. Gotujemy 14-16 minut.Bułeczki możemy jeść na ciepło lub na zimno.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji: