Wykonanie
Pierwsze
jagody zebrane w pobliskim lesie i pierwsze jagodzianki. Ciasto bardzo miękkie i elastyczne, w sam raz do wyrabiania ręką. A bułeczki? Idealne na popołudnie, do podjadania przy lekturze, czy
między jedną zabawą a drugą. Czego chcieć więcej?
Składniki:500 g
mąki25 g
drożdży100 g miękkiego
masłaPół szklanki
cukru2
jajka2
żółtka½ - ¾ szklanki
mlekaOk. 10 łyżek
jagód2 łyżki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej50 g
mąki25 g
masła25 g
cukruMleko lub
jajko do posmarowaniaWykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Zrobić w środku wgłębienie.
Mleko lekko podgrzać. Odlać około ¼ szklanki i wkruszyć
drożdże. Dodać łyżkę
cukru i wymieszać. Wlać mieszankę do wgłębienia w
mące. Na wierzch posypać odrobiną
mąki, nakryć ściereczką i odstawić, aż
drożdże urosną. Po około kwadransie dodać pozostałe składniki, bez
mleka. Zacząć wyrabiać ciasto dolewając stopniowo
mleko. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne i będzie ładnie odchodzić od ręki. Uformować kulę, przełożyć do miski posmarowanej
olejem, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny.
Jagody umyć i osuszyć. Wymieszać z
mąką i
cukrem. Wyrośnięte ciasto wyrobić i podzielić na 10 – 12 części. Na środek każdej części nakładać po łyżce
jagód i zlepić bułeczkę. Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około kwadrans.Przygotować kruszonkę.
Mąkę wyrobić z
masłem palcami, aż powstanie kruszonka. Wymieszać
cukier. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować
mlekiem lub rozkłóconym
jajkiem. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na około 20 minut.