ßßß Cookit - przepis na Rozbity schab ze śliwką

Rozbity schab ze śliwką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
schab bez kości 1000 gramów
śliwki suszone 200 gramów
powidła śliwkowe 2 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
wino czerwone 0.5 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
imbir według uznania
Wykonanie:
Śliwki sparzyć i wrzucić na 30 minut do gorącego wina. Powidła połączyć z musztardą i imbirem. Schab naciąć wzdłuż do 1/3 wysokości, rozbić na prostokątny płat, oprószyć sola, pieprzem i posmarować zaprawą. Śliwki osączyć, kilka sztuk odłożyć, resztę ułożyć w trzech rzędach na mięsie. Schab zrulować, obwiązać i zrumienić na oleju. Przełożyć do brytfanny, dodać wino, w którym moczyły się śliwki i 4 łyżki wody. Piec 60 minut w 170 stopniach, polewając sosem z pieczenia. Po 30 minutach dodać odłożone śliwki. Po wyjęciu z piekarnika mięso pokroić w plastry, a sos zlać do sosjerki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3432/Rozbity-schab-ze-sliwka