Wykonanie
Takim
schabem poczęstowała mnie moja siostra w wakacje. Zachwyciła mnie soczystość
mięsa, co w przypadku
schabu nie jest wcale łatwe do uzyskania. Ponieważ ostatnio coraz częściej pieczemy sami
wędliny w domu postanowiłam skorzystać z przepisu mojej siostry i przygotować
schab w domu. Okazało się, że u nas też
mięso wyszło niezwykle soczyste i aromatyczne. Wchodzi na stałe do naszego menu.
Składniki:1 kg
schabusól,
pieprzkilka łyżek
musztardy (użyłam sarepskiej)Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć
solą i
pieprzem. Posmarować ze wszystkich stron
musztardą. Zawinąć w folię i schować do lodówki na kilkanaście godzin do zamarynowania (moje stało prawie dobę). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec
mięso w folii przez około godzinę.